Välj en sida

Nu fasar vi ut användningen av Java-plugin för att dra och släppa filer vid sparande. För dig som användare innebär det en rad fördelar:

  • Du slipper krånglet med att installera och uppdatera Java på datorn, och kanske behöva vänta på hjälp från IT-supporten.
  • Funktionen startar direkt, utan att behöva vänta på att Java laddas.
  • Du kan släppa filerna var som helst i webbsidan istället för i en viss ruta.

Vi använder oss av ny webbstandard som kallas HTML5 och som finns i alla webbläsare som inte är äldre än ca två år, i praktiken Internet Explorer 10, Firefox och Google Chrome. Glädjande nog fungerar nu också ”Dra och släpp” för Safari 6 på MacOS.

Har du den rätta webbläsaren får du automatiskt den nya funktionen med detta utseende:
html5_new

 

Använder du däremot fortfarande Internet Explorer 8 eller 9 fungerar Java precis som tidigare.
html5_old

Bakgrund

Under vintern 2013 kom ett antal larm om attacker via säkerhetshål i Java. Detta fick leverantören Oracle att kraftigt öka frekvensen av uppdateringar, och webbläsarna att ställa krav på att senaste versionen körs. För användaren innebär detta ständiga säkerhetsvarningar och krav på uppgradering.

Samtidigt har den internationella standarden W3C för webbsidor utvecklats så att det finns inbyggda funktioner för dra och släpp, filuppladdning, multimedia o.s.v. Samlingsnamnet för dessa nya funktioner är HTML5. Den allmänna uppfattningen i branschen är att HTML5 kommer att ersätta alla dagens plugin-program som Flash, Java och Silverlight.

I nuläget använder ca 40% av våra användare en webbläsare med stöd för HTML5. Vår förhoppning är att den andelen snabbt ska öka, antingen genom upgradering av Internet Explorer eller, där t.ex. gamla funktioner i intranätet förhindrar det, genom att man parallellt använder en annan – nyare, snabbare och säkrare – webbläsare för externa tjänster som Apricon.